Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsağın mısır piramitlerinin inşasına kadar uzanan bir tarihi olup, Orta Asya’dan gelmiştir. Yıllar boyunca pek çok farklı kültürde ilaç ve gıda olarak kullanılmıştır. 18. yüzyılda Fransa’da pek çok insanın ölmesine sebep olan veba hastalığından koruyacağına inanarak ezilmiş sarımsağı şarap ile karıştırıp içmişlerdir.

Pek çok hastalığa iyi gelen sarımsağın faydaları oldukça fazla olmak ile birlikte, 2 metreye kadar hatta daha fazla yüksekliğe kadar büyüyebilir. Bir baş sarımsakta ortalama olarak 20 diş bulunmakta olup her bir diş sarımsak 1 gr ağırlığındadır.

Sarımsak taze, kurutulmuş ve sarımsak yağı olarak tüketilmekte olup, günlük olarak taze sarımsaktan bir adet, kurutulmuş sarımsaktan ise 600 ile 1200 mg tüketilmesi sarımsağın faydalarından yararlanmak adına yeterlidir.

Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Sarımsak alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarına karşı oldukça faydalıdır.

  • Saymak ile bitmeyecek sarımsağın faydaları arasında en önemli olanı düzenli olmak sureti ile çiğ veya az pişmiş şekilde tüketilen sarımsağın mide ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türüne yakalanma riskini önemli oranda azaltmasıdır.
  • Antibiyotiklere benzer etkiler göstererek vücuttaki enfeksiyonlara karşı savaşan sarımsak vücudun bağışıklık sistemini uyarır.
  • Sarımsak kolesterol seviyesini düşürmede büyük rol oynar.
  • Kanı sulandırma ve kan dolaşımını hızlandırma etkisi dolayısı ile felç yahut kalp krizi geçirmeye yol açabilecek olan damar tıkanıklığı durumlarını önler.
  • Makul seviyede sarımsak alımı yüksek tansiyonu düşürmektedir.
  • Sarımsak kan şekeri seviyesini de düşürmesi ile bilinir ki bu durum bazı diyabet hastalarına sarımsak tüketmenin iyi geldiği araştırmalar ile belirtilmiştir.
  • İştah açan sarımsak aynı zamanda sindirimi kolaylaştırıcı özellik taşımaktadır.
  • Doğu ve batı kültürlerinde savunulduğu üzere sarımsağın cinsel gücü arttırıcı etkisi de bulunmaktadır.
  • Sarımsak idrar, balgam, gaz ve safra söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Kronik bronşiti önlemesinin yanında etkisini de azaltır.
  • Sarımsak akyuvarlarda olan sitokin üretimini baskılaması ve iltihabi kemik rahatsızlıklarında tedavi edici olarak kullanılabileceğine dair araştırmalar vardır.
  • Antioksidan enzimlerinin uyarıcı etkisi ile sinir hücrelerinin tahrip edici olan kaspaz-3 enzimlerinin aktivasyon halini durdurucu bileşikler içermesi dolayısı ile sinir hücrelerinin ölümlerin engellemesinde etkili olacağı düşünülmektedir ki bu da alzheimer gibi ciddi anlamda nöron kaynı görülen sinir sistemi rahatsızlıklarında olumlu etkiler gösterebileceği anlamına gelmektedir.

Sarımsağın Zararları Nelerdir?

  • Pıhtılaşma karşıtı ilaç kullanan kişilerin doktora danışmadan sarımsak tüketimi kan sulandırıcı etkisi dolayısı ile risklidir.
  • Aşırı sarımsak tüketimi kan basıncını fazla oranda ve aniden düşürebileceği gibi kan dolaşımı normal olmayan yaşlı kişilerde felce yol açabilir.
  • Yüksek miktarda sarımsak tüketimi karaciğer enzimlerini etkilemek sureti ile sperm hareketliliğini de azaltabilir.
  • Sarımsağın fazla oranlarda alınması durumunda bağırsak gazına ve alerjiye sebep olmasının yanı sıra böbreklere ve karaciğere de olumsuz yönde etkilerde bulunabilir.

Sarımsağın Besin Değerleri

Sarımsak potasyum, kalsiyum ve c vitamini yönünden zengindir.

Leave a Reply