Limonun Faydaları Nelerdir?

Salatalarda, yemeklerde, çaylarda, tatlılarda kullandığımız limonun sağlığa birçok faydaları olduğu yüzyıllardır bilinmektedir. Eskiden, Mısırlılar limon yemenin ve limon suyu içmenin çeşitli zehirlere karşı etkin bir fayda sağladığına inanırlardı. Yapılan son araştırmalar da bunu doğrular niteliktedir.

Limonun faydaları nelerdir?

Limon, sitrik asit, kalsiyum, magnezyum, C vitamini, bioflavonoidler, pektin ve limonen içeren bir sebzedir. Ayrıca güçlü antibakteriyel, antiviral ve antiseptik etkisiyle enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Sindirime ve karaciğerin detoksifikasyonuna( temizlenmesine) yardımcı olur.

Limonun içindeki sitrik asit, aknelere sebep olan alkali ortamda oluşan bakteri türlerini öldürür. Bu özelliğiyle akne tedavisinde tercih edilmektedir. Gece, pamuk yardımıyla limon suyunu aknelere uygulayıp sabah yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Limonun içindeki sitrik asit safra taşı, kireçlenme ve böbrek taşlarının çözünmesine yardımcı olmaktadır. Romatizmaya bağlı şiddetli ağrıların azalmasını sağlamaktadır.


limonun soğuk algınlığına karşı faydaları vardır.

C vitamini, sağlıklı parlak bir cilt için çok önemlidir. Her sabah kalktığınızda limon sıkılmış su içerek güne başlamanızda yarar bulunmaktadır. Soğuk algınlığı, titreme, ateş gibi durumlarda 2 saatte bir bal ve limon suyu eklenmiş sıcak su içildiğinde, hastalığa bağlı semptomlarda azalma görülür. Limon alkol, sigara, yemeklerdeki baharat ve yetersiz tükürük salınımına bağlı ağız kokusu ve kötü tadın giderilmesine yardımcı olur. Nefes tazelemek için bir bardak ılık suya bir limon sıkarak gün içerisinde 2-3 defa ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Limonun hipertansiyonda en az sarımsak gibi olumlu etkileri bulunmaktadır. Ayrıca içeriğindeki pektin maddesi kolesterolün düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Rendelenmiş limonunuz, limonun sadece suyunda bulunandan 5 ya da 10 kat daha fazla vitamin içermektedir. Bundan sonra artık, tüm limonu dondurmak gibi basit bir işlem sonrasında, onu rendeleyip yemeklerinizin üzerine serperek tüm besleyici özelliklerini kullanıyor olacak, yani daha sağlıklı besleniyor olacaksınız. Diğer taraftan rendelenmiş limonun dinçleştirici ve vücuttaki toksinleri giderici etkisinden de yararlanabilirsiniz. Limon en önemli faydalarından biri de (Citrus) kanser hücrelerini öldüren mucizevi bir ürün olmasıdır. Limon, kötü huylu kanser hücrelerini tahrip ederken sağlıklı hücrelere hiçbir şekilde zarar vermemektedir.


C vitamini içeriği yüksek olan limonun en önemli özelliği antioksidan etki göstermesidir. Gün içerisinde yaşadığımız stres, sigara, yanlış pişirme teknikleri ile hazırlanmış yemekleri tüketmek, vücuttaki serbest radikal seviyesinin yükselmesine neden olur. Antioksidan özellikli C vitamini kaynağı olan limon, bu seviyenin yükselmesini engelleyen ve vücuttan serbest radikalleri uzaklaştıran başlıca besinlerden biridir. Hipertansiyon sıkıntısı olan kişiler, limon tüketmeye özen göstermelidir. Limonun diğer bir özelliği ise anti-mikrobiyal özelliğine sahip olması ve enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliğinin bulunmasıdır.


Limonun diğer faydaları nelerdir?

Limon, diş ve diş etlerinizi korur.

Limon kabuğunun en önemli özelliği de cildinize iyi gelmesidir. Cilt kanseri riskini azaltmak için limon kabuğunun günlük beslenme programınızda bulunması önem arz etmektedir. Aynı zamanda karaciğer, kalp ve safra kesesi için en sağlıklı besinlerden biridir. Özellikle stresli bir yaşamı olan, alkol veya sigara kullanan bireylerin çaylarının ve yemeklerinin içerisine limon kabuğu eklemesi gerekmektedir. Limon, kemik sağlığının korunması ve güçlü kemikler için en az kalsiyum kadar gerekli olan fosfor mineralini de içerir. Fosfor aynı zamanda böbreklerin fonksiyonuna da katkıda bulunur ve egzersiz sonrası yaşanan kas ağrılarını hafifletmeye yaramaktadır. Limonda bulunan asit, diş üzerinde biriken, diş renginin değişmesine ve dişlerin çürümesine neden olan bakterileri temizler. Dişlerin beyazlamasına yardımcı olurken, diş eti enfeksiyonlarına ve dil yaralarına karşı da koruma sağlamaktadır. Diğer taraftan limondaki asitler dişler üzerinde fazla kullanıldığında diş minesine zarar verebileceğinden dikkatli kullanılmalı ve asla aşırıya kaçılmamalıdır. Sindirim için kullanılan sıvıların üretimini arttıran limon suyu, mide ekşimesine yol açabilir. Reflüsü ve mide ülseri bulunan kişilere limonun da dahil olduğu asitli meyve ve sebzeler önerilmemektedir.

Limonun besin değerleri:

Limonun besin değerleri nelerdir

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Limon

One Response

Leave a Reply