Havucun Faydaları Nelerdir?

Havuç, sebzegillerden olan bir besindir. Gerek yetişmesi olsun gerek görünüşü olsun diğer sebzelerden daha farklıdır. Havuç pek çok sebzenin aksine tatlıların yapımlarında da kullanılan bir sebzedir. Havuç, beta karoten bakımından çok zengindir.

Beta karoten çok güçlü bir antioksidandır. Bu madde, ince bağırsaklarda A vitaminine dönüştürülür ve vücudumuzdaki serbest radikallerin dengesini korur. Ayrıca bu madde tırnakları, saçları, cildi korumakta, kalp hastalıkları riskini de azaltmaktadır. Havucun faydalarında büyük rol oynayan bu maddenin dışında havuçta bulunan besin lifleri de çok önemlidir.

Havuç sebzesi özellikle düşük kalorili diyet yapan kişiler için oldukça sağlıklı ve tok tutan bir besindir. Lakin diyetteyken kullanıyorsanız dikkatli olmanız gereken sebzelerdendir havuç. Ayrıca havuç gözlere en yararlı besinlerdendir. Havuç, çok daha iyi görmeyi desteklemektedir.

Havucun Faydaları Nelerdir?

Havuç, içerisindeki beta karoten sayesinde birçok hastalığa iyi gelir.

  • Havucun faydalarının en başında kanserden koruması gelmektedir. Havucun içerisindeki beta karoten maddesi ile birlikte diğer antioksidanlar başta prostat kanseri olmak üzere akciğer kanseri ve kolon kanseri olma riskini düşürmektedir. Lakin bu sonuç sadece hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda belirlenmiştir. İnsanlar üzerindeki etkiler için daha çok insan katılımcının olması beklenilmektedir.
  • Havuç suyunun içerisinde bulunan maddeler ve bioaktif kimyasalların da faydaları bulunmaktadır. Bu kimyasallar ve maddeler, lösemi hastalığının ilerlemesini engellemektedir. Lösemi kanserinde hücre büyümesini engelleyen bu maddeler, ayrıca mesane kanserinin riskini azalttığı için havucun tüketilmesi önerilmektedir.
  • Daha iyi bir görme yeteneği için de havuçtan faydalanılmaktadır. Herkesin bildiği bir bilgi olan havucun göze iyi gelmesi durumunun araştırmaları ise çok azdır. Havuç gözlerin ışığı ayarlama işlevlerini koruyor ve gözlerin olması gerektiği gibi nemli kalmasını sağlamakta ve göz kuruluğunu önlemektedir.
  • Havucun faydalarından biri de kalp sağlığını korumasıdır. Araştırmalar ile ortaya çıkan sonuçlara göre havuç ve ona benzer turuncu ve koyu sarı besinlerin tüketilmesi kalp ve damar rahatsızlıklarının görülme oranını düşürüyor.
  • Ayrıca havuç güneşten de korumaktadır. Cildimizi serbest radikallere karşı koruyan havuç, cildimizin esnek olmasını da sağlamaktadır.
  • Havuç sebzesi kanı temizleyen alkali elementleri içermektedir. Bu sayede de kanı temizlemektedir.
  • İçerisinde çok güçlü antioksidanlar bulunan havuç, yaşlanmayı geciktirmekte ve yaşlanma etkilerini yavaşlatmaktadır.
  • Ayrıca havuç içerisindeki potasyum içeriği sayesinde tansiyonun yükselmesini sağlayan sodyumu dengelemektedir.
  • Havuçta bulunan besin lifleri iyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolü düşürmektedir.

Havucun Zararları Nelerdir?

  • Havuç, içerisinde yoğun miktarda şeker barındıran besinlerdendir. Bundan dolayı çok fazla tüketildiğinde bazı zararları olan bir besindir.
  • Haftada en fazla 4 ya da 5 tane havuç tüketilmelidir. Lakin bu miktarda olan havucu her gün düzenli olarak tüketirseniz başta kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi pek çok sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olmaktadır.

Havucun Besin Değerleri

Havuç, A vitamini yönünden oldukça zengin bir sebzedir.

Leave a Reply