Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

Çörek otunun faydaları, saymakla bitmeyecek kadar geniş yelpazeye sahiptir. Ülkemizde ve hemen hemen bütün gelişmiş ülkelerde çörek otu ve yağı alternatif tıp alanında tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Çörek otu Afrika’nın kuzey kesimlerinde ve ülkemizde en geniş üretim alanına sahiptir.

Çörek otu, ülkemizde hemen hemen bütün illerde yetişmektedir. 20 ila 40 santim arasında boya sahip bir bitkidir ve çörek otu, aslında bu bitkinin tohumudur. Çörek otunun tam bir vitamin deposu olmasının yanında, etken madde olması da birçok rahatsızlığın çözümünde kullanılmasını desteklemektedir. Çörek otu; karbonhidrat, bitkisel yağ ve protein bakımından zengin olduğundan, birçok derde deva olduğu öngörülmektedir. Omega-6 ve omega-3 bakımından çok zengin olan çörek otunu günde 1 avuç tüketerek kalsiyum ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz. İçinde sodyum ve demir barındırdığından, bunların eksikliğinden kaynaklanan bir hastalığınız varsa mutlaka tüketmeniz gerekmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde; A vitamini, B vitamini, B12 ve B2 vitaminini içinde bulundurduğu tespit edilmiştir. Vücudunuzun magnezyum ve bakır ihtiyacı varsa, bunun için de günde 1 avuç tüketmeniz yeterli olacaktır.

Çörek Otunun Faydaları Nelerdir? 

Çörek otunun astıma iyi geldiği bilinmektedir.

  • Zayıf olan bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  • Vücudunuzdaki mikro organizmaların yok olmasını sağlayarak, hasta olmanızı önler.
  • Grip ve ya nezle gibi rahatsızlıkları daha kolay atlatmanızı sağlar.
  • Vücut direncini artırır.
  • Nefes darlığına iyi gelir.
  • Astım hastalarının günde 2 kez 1 gram çörek otu tüketmesi önerilir.
  • Üst solunum yollarının açılmasında önemli rol oynamaktadır.
  • Prostat, meme, kolon ve rahim kanserine iyi geldiği bilinmektedir.
  • Kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyerek, sağlıklı vücuda sahip olmanızı sağlar.
  • Vücudumuzda bulunan toksinleri vücudunuzdan atmanızı sağlamaktadır.
  • Şeker hastalığına sahip hastaların şeker seviyesini dengelemektedir.
  • Alerji rahatsızlıklarına iyi gelmekle birlikte, özellikle ilkbaharda polenden alerjisi olanların kullanması önerilmektedir.
  • Egzama gibi rahatsızlıkların baş düşmanıdır.
  • Romatizma ağrısına karşı çörek otu tüketmeniz yeterlidir.
  • Mide hastalıklarında son derece etkilidir.
  • Reflü, ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklara iyi gelmekte, tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
  • Karaciğer yağlanmasını önler.

Antik Yunan ve Mısır’a kadar geniş bir coğrafyada sık olarak kullanılan çörek otu ve çörek otu yağı o günden bugüne tercih edilen en alternatif yollardan birisidir. Çörek otunun faydaları arasında saç bakımını da sayabiliriz.

Çörek otunun tohumları, binlerce yıldır baharat maddesi olarak kullanılmaktadır. Bitkinin tohumları ve yağının tıp alanında kullanılabilecek potansiyel ilaç özelliklerini gösterdiği söylenmektedir. Bu derlemede çörek otunun iyileştirici amaçlı kullanım alanlarını ve vücut sistemine faydalarını anlatmaya çalıştık. Çörek otunun ya da çörek otu yağının bahsettiğimiz olumlu ve tedavi edici etkisinin yanında, uygunsuz ve özensiz kullanımından kaynaklanan, beklenenin aksi etkilerinin görülebileceği dikkate alınmalıdır. Geniş bir hastalık grubunda kullanılan bir folklorik tıp bitkisi olarak çörek otu, etkisi en iyi bilinen bitkilerden birisi olma unvanını hala taşımaktadır. Her şey düzenli kullanıldığında iyi sonuçlar verdiği gibi çörek otunu da düzenli kullanarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Çörek Otunun Besin Değerleri

Çörek otu vitamin, kalsiyum ve potasyum bakımından oldukça zengindir.

Çörek otu hakkında detaylı bilgi için

One Response

Leave a Reply